Menu

A+ A A-

Σήμερα ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Μεγάλο Πολιτικό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος άφησε ανεξίτηλα αποτυπώματα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

Αφησε και πολλές και χρήσιμες για τους νεώτερους πολιτικούς υποθήκες.

Πολλά θα διδαχτούν από τον πολιτικό του λόγο, τις αποφάσεις του, θετικές και αρνητικές, και τον σεβασμό του στο Κοινοβούλιο.

Ο Μητσοτάκης ήταν «πολιτικό ον» και δεν δίσταζε να συγκρουστεί, ακόμη και όταν η επιμονή στις απόψεις του θα είχαν αρνητικές συνέπειες στην πολιτική πορεία του.

Να θυμίσω, για παράδειγμα, την περιπέτεια του «Σκοπιανού». Είχε υποστηρίξει την αποδοχή της πρότασης του Πινέιρο με το όνομα «Νέα Μακεδονία». Εχει δημόσια δηλώσει ο Μητσοτάκης ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε συμφωνήσει, αλλά υπαναχώρησε όταν ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με σύνθημα καμία λύση με το όνομα «Μακεδονία».

Δεν έφερε το θέμα στη Βουλή, κατά δήλωση του, διότι ο Καραμανλής είχε την πλειοψηφία στο κόμμα και στη Βουλή και συνεπώς μόνο με δική του εντολή θα περνούσε από την Βουλή η πρόταση για «Νέα Μακεδονία»…

Από αυτή την περιπέτεια του «Σκοπιανού» θα μείνει η φράση του Μητσοτάκη «Μετά από δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το Σκοπιανό» και ο χαρακτηρισμός του «εθνικός μειοδότης»… Και η ανατροπή της κυβερνήσεως του από τον Αντώνη Σαμαρά, στον οποίο είχε εμπιστευτεί το Υπουργείο Εξωτερικών…

Εχουν περάσει δύο και πλέον δεκαετίες και 98 χώρες έχουν συνάψει με τα Σκόπια διπλωματικές σχέσεις με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Μεταξύ αυτών και ένδεκα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Και εμείς συνεχίζουμε, μέσω του ΟΗΕ, τις διαπραγματεύσεις για αλλαγή του ονόματος!

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ