Menu

A+ A A-

Πριν μια εβδομάδα η Διεθνής Σύμπραξη Δημοσιογράφων αποκάλυψε, με έγγραφα 28.000 σελίδων, τη «νόμιμη»(!) διαδικασία με την οποία το Λουξεμβούργο συνήψε μυστικές φορολογικές συμφωνίες με 340 από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο.Πρόκειται για φοροδιαφυγή «βιομηχανικής κλίμακας»…

Εχει υπολογισθεί ότι από το 2002 έχει το 2010 είχαν μεταφερθεί στον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου από όλο τον κόσμο 215 δισεκατομμύρια δολάρια!Στον κατάλογο των εταιρειών περιλαμβάνονται και εταιρείες με άμεση ή έμμεση δραστηριότητα στην Ελλάδα!Ακόμη και η Deutsche Bank.

Δεν ήταν άγνωστη αυτή η «πρακτική» φοροδιαφυγής του Λουξεμβούργου.Από το καλοκαίρι του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει έρευνα για να διαπιστώσει εάν «παραβιάστηκαν οι ευρωπαϊκοί νόμοι για τις κρατικές ενισχύσεις».Η ίδια έρευνα διεξάγεται για την Ιρλανδία και την Ολλανδία.Την ίδια πρακτική ακολουθούσαν η Βρετανία,η Εσθονία,η Αυστρία και η Κύπρος…

Η μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στις αποκαλύψεις των ογδόντα δημοσιογράφων συνέπεσε με την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Δικαιολογημένα κατέστη ο κύριος στόχος.Ηταν υπουργός και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου για μια εικοσαετία.

Ο Γιούνκερ εμφανίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη με τη δήλωση «ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό»

«Μη με αποκαλείται τον καλύτερο φίλο των πολυεθνικών,γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν καλύτερους φίλους εδώ μέσα» τόνισε προς τους Ευρωβουλευτές ο Γιούνκερ.Προφανώς εννοούσε τις αντιδράσεις και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο κάθε προσπάθειας εναρμόνισης της φορολογικής νομοθεσίας στην Ε.Ε. και των συνεχών ελέγχων φορολογικών συμφωνιών σε όλα τα κράτη μέλη.

Να θυμίσουμε και την κατηγορηματική άρνηση ορισμένων κρατών για την καθολική εφαρμογή του περίφημου φόρου Τόμπιν στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.Εχει υπολογισθεί ότι η εφαρμογή αυτού του φόρου σε έντεκα κράτη-μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- που συμφώνησαν για την εφαρμογή του τον Ιανουάριο 2013 θα απέφερε ετήσια έσοδα 37 δις ευρώ.

Ακόμη και ο Σόιμπλε,προφανώς για να αποτρέψει άκαιρη κρίση με παραίτηση του Γιούνκερ και παρά τη διαφωνία του για την επιλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Η πρακτική αυτή (του Λουξεμβούργου) είναι ενοχλητική,αλλά προσωπικές κατηγορίες δεν χρειάζονται.Δεν υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας,το ίδιο πράγμα συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες».
Ειδικά εμείς δεν έχουμε λόγο να συμπράξουμε με εκείνους που επιδιώκουν τη διασύνδεση του νέου αξιώματος του Γιούνκερ με τις ευθύνες του για τη φορολογική «κομπίνα» του Λουξεμβούργου.Οχι μόνο για την ελπίδα ότι δεν θα ακολουθήσει την απόλυτη υποταγή του Μπαρόζο στη γερμανική πολιτική.Αλλά και για τη φιλική προς εμάς στάση του σε κρίσιμες αποφάσεις του Eurogroup.

Η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών,μετά τις δηλώσεις του Γιούνκερ,επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του προς αυτόν.Και μόνο οι ακροδεξιοί και οι αντιευρωπαϊστές τον αποδοκίμασαν.

Είναι επιεικώς ακατανόητη και επιπόλαια η πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Παπαδημούλη να συγκεντρώσει υπογραφές για να κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση μομφής κατά του Γιούνκερ!

Η προσπάθεια του κ.Παπαδημούλη απέτυχε.Δεν βρήκε πολλούς «προθύμους» να υπογράψουν την πρόταση.Αλλά και αν συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών δεν επρόκειτο να εγκριθεί από την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών. Θα ήταν, όμως, μια προσφορά σε όχι και λίγους που αντέδρασαν στην επιλογή του Γιούνκερ για την Προεδρία της Επιτροπής.

Δεν νομίζω να αγνοεί ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα, που εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα και ως πιθανή κυβέρνηση μετά τις εκλογές, ως πρώτο συνομιλητή θα έχει από σήμερα τον Γιούνκερ.

Το έλλειμμα σοβαρότητας στην πολιτική,δυστυχώς, ανταγωνίζεται το δημοσιονομικό έλλειμμα!Για το δεύτερο έχουμε τα Μνημόνια και τους συνεχείς φόρους.Για το πρώτο υπάρχει γιατριά;

Σχόλια   

#1 ΠΑΝ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ 16-11-2014 16:37
Χαρακτηριστικό δείγμα έλλειψης ρεαλιστικής πολιτικής από κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει τη χώρα και επαγγέλεται μια νέα πολιτική.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΑΣΧΕΤΟ

ΤΑ ΝΕΑ 12-11-2014

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ