Εκλογές στην Ισπανία και ο Φελίπε Γκονζάλες
Στη συζήτηση που άρχισε και στη χώρα μας για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία να θυμίσω τις απόψεις του Φελίπε Γκονζάλες όταν ήλθε στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο 2017, για να λάβει το «Βραβείο Δημοκρατίας της Πόλεως των Αθηνών». Είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Ανέλαβε σε ηλικία 40 ετών το 1982. Στα 14 χρόνια στην Πρωθυπουργίας θα σφραγίσει τη μετάβαση στη Δημοκρατία και θα οδηγήσει την Ισπανία στα ήρεμα νερά της ΕΟΚ. Από το 1974 μέχρι το 1997 ήταν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε την μεγάλη άνοδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην αριστερή στροφή του και την αποκήρυξη του νεοφιλελευθερισμού.
Την απάντηση του Φελίπε Γκονζάλες στη συνέντευξη του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» το 2017.
«Η συζήτηση στο εσωτερικό του PSOE είναι η ίδια με αυτήν που γίνεται σε όλα τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι ο αυτοπροσδιορισμός, στα δεξιά, στο κέντρο ή στα αριστερά. Είναι ο καθορισμός ενός πολιτικού εγχειρήματος που θα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας για να ανακτήσουμε την ικανότητα διαχείρισης των προκλήσεων του μέλλοντος, της παγκοσμιοποίησης και των ανισοτήτων που παράγει. Αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα.
Και προσθέτει: «Κάποιες φορές ο αμιγώς ιδεολογικός λόγος, είτε από Δεξιά, είτε από Αριστερά, αποτελεί ένα είδος προκαλύμματος, που κρύβει ένδεια πρακτικών λύσεων στα προβλήματα της κοινωνίας».
Συνεχίζει: «Η Αριστερά έχει την τάση να προσκολλάται στα μέσα, ακόμη κι αν δεν βοηθούν στο να επιτευχθούν οι σκοποί που πρεσβεύει. Μου το είχε πει ο Βίλι Μπραντ το 1992.Ο κόσμος έχει αλλάξει, πρέπει να αλλάξουμε κι εμείς».
Για την «κρίση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και τον κίνδυνο του εθνολαϊκισμού τονίζει: «Πριν καταγγείλουμε τα κινήματα του εθνολαϊκισμού, πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά τι κάναμε λάθος στην πολιτική μας ώστε να δημιουργήσουμε τον χώρο για να αναπτυχθούν οι λαϊκιστές».