Μελίνα Μερκούρη: «Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα»
Προχθές,6 Μαρτίου, συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας, η οποία με τις ταινίες και τον αγώνα της κατά της Χούντας έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Για θάνατο της ο διεθνής Τύπος δημοσίευσε αφιερώματα για την «μυθική Ελληνίδα με το βροντερό γέλιο». Τα θέατρα στο Μπρόντγουεϊ έμειναν κλειστά την ημέρα της κηδείας, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου, όχι μόνο από την Αθήνα, την συνόδευαν στην τελευταία κατοικία της στο Α΄ Νεκροταφείο.
Η μεγάλη πορεία της άρχισε του 1944,σε ηλικία 24 ετών, από το Θέατρο. Το 1955 προβλήθηκε η μυθική ταινία «Στέλλα» με σκηνοθέτη τον Μιχάλη Κακογιάννη και σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλη. Πολλά τα βραβεία για την ταινία. Και για την Μερκούρη βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών το 1955.
Στο Φεστιβάλ των Καννών θα γνωρίσει τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζίλ Ντασσέν. Θα παντρευτούν και θα γυρίσουν την ταινία «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.
Το 1960 με την ταινία «Ποτέ την Κυριακή», με μουσική του Μάνου Χατζηδάκι, θα γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο. Στο φεστιβάλ Καννών θα βραβευτεί με Οσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού και με το βραβείο του Α΄ Γυναικείου ρόλου.
Παράλληλα θα κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό 15 δίσκοι με τραγούδια με ερμηνείες έργων Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Τσιτσάνη, Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολ Μπρεχτ.
Η Δικτατορία
Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου θα την βρει στο Μπρόντγουεϊ, όπου παρουσίαζε το «Ιλια Ντάρλινγκ». Θα εμφανιστεί στις κάμερες των ΜΜΕ κλαίγοντας: « Σας παρακαλώ μην πάτε στη χώρα μας».
Η Χούντα θα της αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια και θα κατάσχει την περιουσία της στην Ελλάδα. Η απάντηση της Μελίνας: «Γεννήθηκα Ελληνίδα και Ελληνίδα θα πεθάνω. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και φασίστας θα πεθάνει».
Θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της Χούντας με συναυλίες, με συνεντεύξεις, απεργίες πείνας και πολιτικές εκδηλώσεις. Μεγάλη η απήχηση του αγώνα της.
Η Επιστροφή
Θερμή η υποδοχής κατά την επιστροφή στην Ελλάδα. Στην πρώτη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ,χαριτολογώντας, είχε σχολιάσει ότι μόνο η Μελίνα άντεξε σε 16 ανασχηματισμούς.
Σημαντικό το έργο της. Είχε διακηρύξει ότι «η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο πολιτισμός». Ξεκίνησε την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Για να ενισχύσει την εκστρατεία το 1989 προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή νέου Μουσείο της Ακρόπολης και άρχισε εργασίες αναστήλωσης της Ακρόπολης
και ενοποίησης του ιστορικού κέντρου.
Το 1983 με πρόταση της στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της τότε ΕΟΚ καθιερώθηκε ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.