Menu

A+ A A-

Μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012 και με την προσδοκία ότι στις εκλογές του Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί σε Αξιωματική Αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί την πρώτη έξοδό του στην Ευρώπη.

Η επιλογή του Παρισιού δεν ήταν τυχαία. Είχε, ήδη, κλείσει συνάντηση με δύο συντρόφους. Τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Πιερ Λοράν και του ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και υποψήφιο για τις Προεδρικές εκλογές Ζαν Λυκ Μελανσόν.

Σε δηλώσεις του, παρουσία και των δύο ηγετών τόνισε : «Πιστεύουμε ότι στις 17 Ιουνίου οι δυνάμεις της ελπίδας στην Ελλάδα θα κερδίσουν τις δυνάμεις του τρόμου και του φόβου : Εμείς στην Ελλάδα δίνουμε έναν αγώνα για λογαριασμό των Γάλλων και των Γερμανών… Εμείς, λοιπόν, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο βήμα που είναι έτοιμος ο ελληνικός λαός να κάνει για να ολοκληρώσει τη νίκη του. Να ολοκληρώσει μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα, δίνοντας και στέλνοντας και ένα μήνυμα ελπίδας σε όλη την Ευρώπη».

Από το «Ολαντρέου» στο «Κόκκινο χαλί»

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει συνάντηση και με τον τότε Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η απάντηση ήταν αρνητική. Αιτιολογία ότι δεν προέβλεπε το Πρωτόκολλο συνάντηση με βουλευτές. Ο Τσίπρας θύμωσε και θέλοντας να υποβαθμίσει και τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον Ολάντ, ο οποίος διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με τον Παπανδρέου έκανε την εξής δήλωση, παρουσία Μελανσόν και Λοράν : «Θα πρέπει και ο ίδιος να γνωρίζει ότι πολύ γρήγορα θα κληθεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα και κυρίως εάν αυτά που έλεγε προεκλογικά θα ισχύουν και μετεκλογικά. Διότι, εάν ο γαλλικός λαός έστειλε τον Νικολά Σαρκοζί να κάνει διακοπές στο Μαρόκο, τον έστειλε όχι για να αντικατασταθεί από κάποιον που κάνει την ίδια πολιτική, αλλά κάποιον που θα την αλλάξει. Ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει ότι δεν πρέπει να αθετήσει τις υποσχέσεις του διαφορετικά θα γίνει ένας «Ολαντρέου» (προφανώς δεν του έβγαινε το «Ολαντγιώργος» και θα κινδυνεύει να έχει την εξέλιξη που είχαμε και στην Ελλάδα».

Ο «σύντροφος» Ζαν Λυκ Μελανσόν θα έλθει στην Αθήνα για να στηρίξει την Ζωή Κωνσταντοπούλου στο νέο κόμμα «Πλεύση Ελευθερίας». Σε σχετική ερώτηση δήλωσε ότι έχει διακόψει τις σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που υπέγραψε το Μνημόνιο. Και τόνισε : «Ήταν κάτι πολύ σκληρό για εμάς. Γιατί στην Ευρώπη μας είπαν «Κοιτάξτε τον κύριο Τσίπρα, που είναι φίλος σας, άλλαξε πλήρως στρατόπεδο». Είναι δικό του θέμα, βέβαια. Αλλά αυτό επέτρεψε να μας πουν ότι κι «Εσείς κύριε Μελανσόν, αν εκλεγείτε, θα κάνετε τα αντίθετα από αυτά που λέτε». Πληρώσαμε όλοι πολύ ακριβά αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα, τη στιγμή που ήμασταν όλοι ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι με όσα είχαν συμβεί και με τη μάχη που είχε κερδηθεί».

Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία

Μετά τρία χρόνια από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι τον Οκτώβριο 2015 ένα κόκκινο χαλί στο αεροδρόμιο και στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν στρωθεί για την υποδοχή Φρανσουά Ολάντ. Η αρχή της ανανέωσης της πολιτικής του Κωνσταντίνου Καραμανλή: Ελλάς Γαλλία Συμμαχία. Το «Ολαντρέου» πέρασε στην ιστορία…

Της επίσκεψης στην Αθήνα είχε προηγηθεί η αποφασιστική συμβολή του Ολάντ μετά το Δημοψήφισμα για την αποτροπή της εξόδου της χώρας από το Ευρώ και τον συμβιβασμό στο νέο, τρίτο.

Πανευτυχής και ο Αλέξης Τσίπρας από τη δήλωση Ολάντ : «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ένας θαρραλέος πολιτικός και θέλησε να συμβουλευτεί τον λαό του πριν συμφωνήσει για το πρόγραμμα. Τώρα ελπίζω να αρχίσουμε να μιλάμε και για το χρέος», προσέθεσε ο Ολάντ, τονίζοντας παράλληλα, ότι «η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν η χρηματοπιστωτική κρίση, η μετεξέλιξή της σε ανθρωπιστική, οι μεταναστευτικές ροές και η τρομοκρατία, με ευθύνη, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».

Βοήθεια και σε άλλο παιχνίδι

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας απηλάγει, μετά το τρίτο Μνημόνιο, από την Αριστερή Συνιστώσα Λαφαζάνη, αποφάσισε να παίξει παιχνίδι για την αποδοχή του ως ηγέτη στην Ευρώπη, στοχεύοντας την ένταξή του στο Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Θα εκμεταλλευτεί τη σταδιακή αποδοχή από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ως του πρωθυπουργού Μνημονιακής χώρας, ο οποίος εφάρμοσε το δικό του Μνημόνιο χωρίς μεγάλες αντιδράσεις των πολιτών και ρήγματα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ακόμη και η κυρία Μέρκελ ξέχασε το σύνθημα των Συριζαίων GO BACK ΚΥΡΙΑ MERKEL. Είχε και ένα άλλο ισχυρό χαρτί. Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν ιδρυτικό μέλος του Κόμματος των Σοσιαλιστών περνούσε κρίση με τις μεταμορφώσεις και τις συνιστώσες των εισοδιστών.

Ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι, πρωθυπουργός της Ιταλίας θα στηρίξουν την πορεία του Αλέξη Τσίπρα προς το Κόμμα των Ευρωσοσιαλιστών. Τον Αύγουστο 2016 θα προσκληθεί από τον Ολάντ να μετάσχει ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατικών ηγετών. Είχε τότε δηλώσει:

«Ακριβώς επειδή θεωρώ πως η κρίση στρατηγικής, το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης σήμερα, αντανακλά και το στρατηγικό αδιέξοδο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, κατέθεσα και την πρόταση για ένα φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας πάνω στα κρίσιμα ερωτήματα σήμερα για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την πολιτική ενοποίηση και εμβάθυνση αλλά και την έξοδο από την κρίση μέσα από πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής σύγκλισης. Και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή, νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε πάνω στα μεγάλα αυτά ζητήματα, συγκλίνοντας όλο και περισσότερο σε μια εναλλακτική κοινωνική ατζέντα, κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Οι Ηρωες!

Από τότε μετέχει σε όλες τις προπαρασκευαστικές Συνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών, οι οποίες συνέρχονται πριν από τις Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018 στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλες μετείχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ανακηρύχθησαν «ήρωες» για τη Συμφωνία.

Η δήλωση του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ : «Είναι σαφές ότι οι ηρωικές προσπάθειες των κυβερνήσεων, τόσο στα Τίρανα όσο και στα Σκόπια, να προετοιμάσουν τις χώρες τους για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, αποφέρουν καρπούς και θα ωφελήσουν όχι μόνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, αφού οι δύο χώρες πάρουν τη θέση τους στο τραπέζι της ΕΕ. Είμαστε υπερήφανοι για το ρόλο μας στη διευκόλυνση της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών μετά από την πολυετή διαφωνία, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συναντήσεων με το Ζόραν και το Αλέξη, που κορυφώθηκαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών μας τον περασμένο μήνα στη Σόφια. Όλη η προοδευτική οικογένεια στηρίζει την πορεία τους προς τη συμφιλίωση και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας έτσι ώστε να απομακρυνθούν όποια εμπόδια για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ».

Ο Τσίπρας είχε πετύχει έναν από τους βασικούς στόχους της Συμφωνίας. Να αναγνωριστεί ως «Σοσιαλιστής Ηγέτης» με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και να εκτοπίσει το απόκομμα του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο είχε αντλήσει ένα μεγάλο μέρος των στελεχών και ψηφοφόρων.

Δεν δίστασε στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, τον Ιούνιο 2018 να «καρφώσει» τους ηγέτες των δύο αντίπαλων κομμάτων : «Η κυρία Γεννηματά έχει συγκροτήσει από κοινού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα ενιαίο μέτωπο πολιτικής υποκρισίας, εθνικιστικού λαϊκισμού και δημαγωγίας»!

Προσωπικό παιχνίδι

Η Συμφωνία για τα Σκόπια ήταν ένα προσωπικό παιχνίδι, γι’αυτό και απέφυγε να ενημερώνει τα Κόμματα και κυρίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και, κυρίως, την τελική Συμφωνία πριν την υπογραφή της.

Τρεις ήταν προσωπική στόχοι: Να αναγνωριστεί ως Ηγέτης, κυρίως στην Ευρώπη, να εκτοπίσει το ΚΙΝΑΛ από το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και να προκαλέσει διχασμό στα Κόμματα.

Τους δύο στόχους τους πέτυχε. Η Die Welt τον ανακήρυξε «Ηρωα» και η πάντα εχθρική προς την Ελλάδα Frankfurter Allgemine Zeitung δημοσίευσε άρθρο με τον τίτλο «Ο Τσίπρας είναι Ηγέτης»…
Και ο στόχος πρόκληση διχασμού στα κόμματα έχει αρχίσει, καταγράφηκε στη χθεσινή ψηφοφορία και έπεται συνέχεια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ