Μεταπολίτευση: Κυβερνήσεις Συνεργασίας!
Στη Μεταπολίτευση έχουν σχηματιστεί έξι Κυβερνήσεις Συνεργασίας.
Κ.Καραμανλής-Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (24/7/74-21/11/74).
Μετείχαν ΕΡΕ, Ενωση Κέντρου και μέλη του αντιδικτατορικού αγώνα.
Κυβέρνηση Τζαννή Τζαννετάκη (2/7/89-11/10/89).
Μετείχαν Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός της Αριστεράς.Στόχος η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Εχει χαρακτηριστεί «κυβέρνηση ιστορικού συμβιβασμού», αλλά στην ιστορία θα γραφεί στις μαύρες σελίδες του Κοινοβουλευτισμού.
Κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα (23/11/89-11/4/90).
Μεταβατική κυβέρνηση μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 1989. Μετείχαν Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός της Αριστεράς.
Κυβέρνηση Παπαδήμου (10/11/89-17/5/90).
Μετείχαν ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ. Εχει χαρακτηριστεί ως Μεταβατική, αλλά τότε ψηφίστηκε το 2ο Μνημόνιο, κουρεύτηκε το χρέος και εισπράχτηκε η έκτη δόση της δανειακής σύμβασης. Στις 9 Φεβρουαρίου αποχώρησε ο ΛΑΟΣ. Διεξήγαγε τις εκλογές του Μαϊου 2012, από τις οποίες δεν προέκυψε κυβέρνηση. Παραιτήθηκε και την διαδέχθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμένο.
Κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά (21/6/12-25/1/15).
Μετείχαν Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Είχε αυτοονομασθεί «Κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης». Το 2013, μετά την ακατανόητη απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ. Ηταν η αφετηρία για τις εκλογές του 2015 και την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουβέλης καταψήφισε τον κ.Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ηλπιζε ότι θα τον επέλεγε ο κ. Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επέλεξε το ηγετικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο… Θα περάσουν πέντε χρόνια και η ανταμοιβή του θα είναι Αναπληρωτής Υπουργός του κ. Καμμένου!
Κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα:
Συγκροτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2015 με βάση τον ΣΥΡΙΖΑ και εταίρο το ακροδεξιό κόμμα του κ. Καμμένου «Ανεξάρτητοι Ελληνες». Ηταν ο δεύτερος «ιστορικός συμβιβασμός», πιο προχωρημένος προς τα Δεξιά. Από το σύνολο των Κυβερνήσεων Συνεργασίας, ήδη είναι στην πρώτη θέση ως προς την διάρκεια παραμονής στην εξουσία.