Menu

A+ A A-

Ας βγούμε σήμερα από το «καβούκι» μας και να ρίξουμε μια ματιά στα συμβαίνοντα στη Συρία, από την οποία συνεχίζεται η ροή προσφύγων προς την χώρα μας. Συνεπώς η παράταση της εμπόλεμης κατάστασης θα έχει σημαντικές συνέπειες με σχεδόν δεδομένο ότι οι εταίροι μα ς στην Ευρώπη δεν φαίνονται πρόθυμοι να δεχθούν πρόσφυγες…

Υποθέτω ότι πολλοί από τους αναγνώστες να θυμούνται, κυρίως το 1999 με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία, αλλα και σε άλλες περιπτώσεις, διαδηλώσεις με σύνθημα «Φονιάδες των Λαών Αμερικάνοι. Οι οργανωτές προέρχονταν κυρίως από την Αριστερά…

Πριν λίγες ημέρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπαλαούρας έλεγε στο ΣΚΑΪ «Οι Αμερικάνοι είναι φονιάδες των, ιστορικά έχουν καταγραφεί ως τέτοιοι…Το πρόβλημα της Συρίας και της Λιβύης, ανεξαρτήτως από το ποιόν των καθεστώτων τους, έγινε μια τεράστια συμφορά με προ των πυλών το ISIS (Ισλαμικό Κράτος), αυτό οφείλεται σε επιθέσεις Αμερικανών, των Γάλλων ιδιαίτερα, αλλά και των Αγγλων»…

Σιγή, όμως, για το σήμερα. Όχι μόνο από τον κ. Μπαλαούρα…Τα τρία αυτά κράτη έχουν μακρά ιστορία στην αποικιοκρατία και σε πολέμους για προάσπιση των συμφερόντων τους.Σήμερα,όμως, πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις, στο πλευρό του Ασαντ, έχει η Ρωσία του Πούτιν. Ενώ αυτές οι τρεις χώρες υποστηρίζουν την κατάπαυση των βομβαρδισμών και την εξεύρεση πολιτικής λύσης.


Η Ρωσία υποστηρίζει ότι εάν δεν είχε αναλάβει με βομβαρδισμούς τον περιορισμό της δράσης των ISIS θα είχαν καταλάβει τη Δαμασκό.

Βάσιμη η άποψη. Με τρεις επισημάνσεις:

Πρώτη: Εκατοντάδες είναι τα αθώα θύματα, με πολλά παιδιά, που δεν έχουν ανάμιξη με τις οργανώσεις των τζιχαντιστών.

Δεύτερη: Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τα ερείπια των σπιτιών τους και αναζητούν την επιβίωση τους στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό, ίσως και τελικό, την Ελλάδα.

Τρίτη: Δεν διαφαίνεται προοπτική σύντομης εξουδετέρωσης των ISIS.

Θα πρόσθετα και μια τέταρτη επισήμανση: Οι βομβαρδισμοί προκαλούν και τις τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Ευρώπη.

Προχθές οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ιράν δήλωσαν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική παρά μόνο πολιτική λύση στο συριακό δράμα!. Δύο μέρες πριν η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία, το πέμπτο από το 2011!

Ηταν και η αιτία για να διαμηνυθεί από το Παρίσι στον Πούτιν να ματαιώσει την επίσκεψη στη γαλλική πρωτεύουσα. Είχε προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου για να εγκαινιάσει το νέο καθεδρικό ναό της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απέναντι από τον Πύργο του Αϊφελ…

Οσο ο Πούτιν επιμένει στους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι και στην υποστήριξη του Ασαντ πολιτική λύση είναι ανέφικτη. Εχει επενδύσει στη Συρία και στον Ασαντ κρίσιμα συμφέροντα. Περισσότερα σε επόμενο άρθρο.

Σχόλια   

#1 Βίκος Μαρινάκης 13-10-2016 14:22
.
Είμαι πολύ περίεργος, να δω ...
τώρα που όχι απλώς την δοκιμάζουμε ....
αλλά την τρώμε και την καταπίνουμε αμάσητη ....
την πρώτη φορά αριστερά
με το ηθικό της πλεονέκτημα ...
ως νέο ''φρούτο'' και για επιδόρπιο.
Πόσο ακόμα θα μας πάρει για να καταλάβουμε..
Και αν καταλάβουμε ....
Τι θα καταλάβουμε ????
Ως ο εξυπνότερος Λαός του Κόσμου !!!!!
(που πιστεύουμε ότι είμαστε ).
..............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
.
.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ