O Aλέξης Τσίπρας από το 2008…
Μετά τις εκλογές του 2007 στις οποίες τα δύο κόμματα,που κυριάρχησαν στη Μεταπολίτευση,συγκέντρωσαν το 79,94% των ψήφων (41,84 η Ν.Δ, και 38,10% το ΠΑΣΟ) άρχισε η αυτοαπαξίωση τους…
«Πολλοί πολιτικοί και αναλυτές-σημείωνα σε άρθρο στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (13-1-2008)- έσπευσαν να «ενταφιάσουν» τον δικομματισμό,στον οποίο εδραιώθηκε η πολιτική σταθερότητα στη Μεταπολίτευση».
Σε ένα άλλο άρθρο (9-3-2008) έγραφα: «Η διαπιστωμένη από όλες τις δημοσκοπήσεις συρρίκνωση τη εκλογικής δύναμης των δύο κομμάτων σε συνδυασμό με τη συνεχή «μετανάστευση» ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ,κυρίως μετά την εκλογή του κ.Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ,είναι υγιές και ελπιδοφόρο πολιτικό φαινόμενο».
Και κατέληγα: «Σε αυτή τη συγκυρία η προσφορά του Αλέξη Τσίπρα είναι σημαντική. Εγινε «ανάχωμα»,ώστε οι απογοητευμένοι από το ΠΑΣΟΚ,κυρίως,να βρουν στέγη σε ένα προοδευτικό κόμμα-μόνιμη ή προσωρινή-και να μη λοξοδρομήσουν σε περιθωριακές κινήσεις ή στην πολιτική αδρανοποίηση».
Ηλθαν,όμως,οι εκλογές του 2009 και ανέστειλαν προσωρινά το τέλος του δικομματισμού,αλλά άνοιξαν τον δρόμο στον κ.Τσίπρα…
Ο Γιώργος Παπανδρέου,ο οποίος διαδέχθηκε τον Κώστα Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ,δήλωσε ότι δεν θα συμπράξει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο να προηγηθούν εκλογές…
Πανευτυχής ο Κώστας Καραμανλής.Εγνώριζε ότι η χώρα οδηγείται στη χρεοκοπία και πρόσφερε την «καυτή πατάτα» στον ΓΑΠ,ο οποίος με το λαϊκίστικο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» πέτυχε περιφανή νίκη με 43,92% και 160 έδρες…
Το 2010 υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο και την αρχή του τέλους του ΠΑΣΟΚ…
Ο Αλέξης Τσίπρας,διαδεχόμενος τον Αλέκο Αλαβάνο,δεν ακολούθησε τον Λεωνίδα Κύρκο στον δρόμο της «ευρωαριστεράς»,αλλά συνέχισε τις επαναστατικές ασκήσεις που είχε διδαχθεί κατά την θητεία του στις αριστερές οργανώσεις νέων…
Σε άλλο άρθρο (1-6-2008) έγραφα: «Εχω απόλυτη κατανόηση της πολιτικής απειρίας του συμπαθέστατου Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.Και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα καλύψει αυτό το κενό,χωρίς να μειωθούν ο νεανικός ενθουσιασμός του και η «επαναστατική» ορμή του»…
Ως έτοιμος από καιρό έπιασε το νήμα και ηγήθηκε του αντιμημονιακού αγώνα,απευθυνόμενος πλέον όχι μόνο στους αριστερούς αλλά και στους «αγανακτισμένους»,που κάλυπταν όλο το κομματικό φάσμα,από την δεξιά μέχρι και το ΚΚΕ…
Και για να πετύχει τον τελικό στόχο ακολούθησε τη συνταγή του Γιώργου Παπανδρέου.Συνέπραξε στην καταψήφιση του κ.Δήμαε και άνοιξε τον δρόμο για τις εκλογές...Και ακολούθησε την συνταγή των προσφορών και των υποσχέων.Ο ΓΑΠ,εκτός από την «συνταγή» για τις εκλογές τον βοήθησε και με τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ!
Δια ταύτα.Ο Αλέξης Τσίπρας,σε λιγότερο από έξι χρόνια από τις εκλογές του 2009 ανέβασε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ από 4,60% (13 έδρες) σε 36,34% και 149 έδρες.Και έγινε ο νεώτερος πρωθυπουργός της χώρας.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια μεγάλη προσωπική νίκη και αλλαγή πολιτικής σελίδας σε μία κρίσιμη καμπή στην ιστορία της χώρας.
Πολλοί χαρακτήρισαν τη νίκη ιστορική.Ολοι το ευχόμαστε.Αλλά ας αφήσουμε να αποφανθεί η ιστορία στο τέλος της δύσκολης διαδρομής που αρχίζει από σήμερα ο κ.Τσίπρας.
Το βέβαιο είναι και είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη.
Συμφωνώ με την άποψη του φίλου βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Τσουκαλά :«Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια βαθμιαία αναστροφή των νεοφιλελεύθερων επιλογών σε ευρωπαϊκό επίπεδο…Ακόμη μία φορά η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ιστορίας.Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η συμβολή της θα είναι εξίσου αποφασιστική όσο έχει υπάρξει στο απώτερο παρελθόν».(Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ-26-1-15).