Menu

A+ A A-

Ένα εκατομμύριο και πλέον Γερμανοί εόρτασαν,την Κυριακή,τα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου με το σύνθημα «θάρρος της ελευθερίας».Μεγάλη μέρα για τους Γερμανούς.Με την επανένωση και την αφειδή οικονομική και πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ, κυρίως, κατά τον Ψυχρό Πόλεμο η Γερμανία κατέστη η ισχυρότερη πολιτικά και οικονομικά χώρα της Ευρώπης.Γιατί οι Γερμανοί να μη γιορτάζουν την πτώση του Τείχους;

Ακόμη περισσότερο δικαιολογούνται η συγκίνηση και τα χαμόγελα του Προέδρου της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ και της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ.Και οι δύο γεννήθηκαν και έζησαν στην Ανατολική Γερμανία.

Δεν νομίζω να είχαν ονειρευθεί, όταν ζούσαν πίσω από το Τείχος, ότι στον εορτασμό των 25 χρόνων από την πτώση του, θα ήσαν οι ηγέτες της πανίσχυρης Γερμανίας. Ισως να μην είναι και τυχαίο-σε σχέση με τη σημερινή πολιτική της Γερμανίας-ότι ο Πρόεδρος είναι πρώην Λουθηρανός πάστορας και η Καγκελάριος κόρη Λουθηρανού πάστορα!

Πολύ θα ήθελα να βρισκόμουνα την Κυριακή δίπλα στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ,τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης.Να ανιχνεύσω τα συναισθήματα του.Πανηγύριζε και εκείνος την πτώση του Τείχους;

 


Αυτός ο αναμνηστικός φάκελος εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
στις 9 Φεβρουαρίου 1993  με αφορμή την έγκριση από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου
της έκθεσης μου για τον Αφοπλισμό,την Ενέργεια και την Ανάπτυξη.

 

Στο τελευταίο βιβλίο του «Πρόσωπο με πρόσωπο με τον εαυτό μου» ομολογεί :«Λυπάμαι πάντα γιατί δεν κατάφερα να οδηγήσω το σκάφος, στο τιμόνι του οποίου βρισκόμουν, σε καλό λιμάνι»!...

Ο ίδιος ζει σε ασφαλές λιμάνι με την παχυλή αμοιβή από το Βραβείο Νομπέλ της Ειρήνης (1990) και τις αμοιβές από τη διαφήμιση ρωσικής βότκας…

Θα γυρίσω και σήμερα 23 χρόνια πίσω.Παρίσι 19 Νοεμβρίου 1990.Παρόντες ηγέτες των χωρών της Ευρώπης,των ΗΠΑ,του Καναδά και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης.Διάσκεψη ορόσημο για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Υπογράφηκαν δύο ιστορικά κείμενα.Με το πρώτο αποφασίστηκε η αμοιβαία μείωση, από το ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, των συμβατικών όπλων και των δυνάμεων στην Ευρώπη.

 

Το δεύτερο είχε τον φιλόδοξο τίτλο «Χάρτα των Παρισίων για τη Νέα Ευρώπη» και προέβλεπε τη σύσταση Οργάνων για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, την επίλυση των διαφορών και την προστασία των συνόρων.

Μου είχε ανατεθεί τότε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η σύνταξη έκθεσης για τον Αφοπλισμό,την Ενέργεια και την Ανάπτυξη. Για το σκοπό αυτό μετείχα στην αντιπροσωπεία της ΕΟΚ στη Διάσκεψη των Παρισίων και στη Σύνοδο Κορυφής για την Ασφάλεια και Συνεργασία στο Ελσίνκι τον Ιούλιο 1992.Η έκθεση-41 σελίδων-εγκρίθηκε ομόφωνα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο 1993.

Στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (23-12-1990) είχα αναφερθεί, κυρίως, στην «οικονομική αρχιτεκτονική» της Ευρώπης όπως προέκυπτε από την «Χάρτα των Παρισίων».

Η κρίσιμη παράγραφος :«Υπογραμμίζουμε ότι η οικονομική συνεργασία, βασισμένη στην οικονομία της αγοράς, αποτελεί το βασικό στοιχείο στις σχέσεις μας και θα αποτελέσει το εργαλείο για την οικοδόμηση της ενωμένης και της ευημερούσας Ευρώπης».Από τις πρώτες υπογραφές του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ!

Σημείωνα τότε: «Η οικονομία της αγοράς είναι ένα πλέγμα δυνάμεων κα συμφερόντων με δυναμική και κανόνες που δύσκολα ελέγχονται από την οποιανδήποτε πολιτική εξουσία.Και πιθανόν να ευσταθούν οι ισχυρισμοί των οικονομολόγων ότι η οικονομία της αγοράς μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» ανάπτυξης, αλλά δεν υπάρχει απάντηση στη «Χάρτα των Παρισίων» στο βασικό ερώτημα ποιοί και πως θα κατανέμουν τους καρπούς της ανάπτυξης.» 

Ετσι το μεγάλο και κρίσιμο ερώτημα που τίθεται μπροστά μας για το 1991 και για το μέλλον είναι ένα και μόνο:Ποιές δυνάμεις θα αντιπαραταχθούν στη σαρωτική πορεία του κεφαλαίου,ώστε να οικοδομηθεί μια ενωμένη Ευρώπη και ευημερούσα:».

Οι χιλιάδες των Γερμανών υποδέχθηκαν στην τελετή της Κυριακής τον Γκορμπατσόφ με την ιαχή «Γκόρμπι,Γκόρμπι»,ο «δικός τους Γκόρμπι».
Και η Φιλαρμονική του Βερολίνου παιάνιζε τον Υμνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την «Ωδή της Χαράς» του Μπετόβεν…


Ποιοί χαίρονται σήμερα με το άκουσμα αυτού του Υμνου; Οι πολίτες της Ευρώπης; Μάλλον εκείνοι που συγκροτούν-κατά τη διατύπωση της «φίλης» μας Κριστίν Λαγκάρντ - «τον σκιώδη καπιταλισμό που έχει βγει εκτός νόμου»!

Σχόλια   

#2 Τάκης Ζαφειρόπουλος 13-11-2014 12:47
Θαυμάζω την ευθυκρισία του κυρίου Γ. Ρωμαίου.
Η ενωμένη Ευρώπη, με όλες τις αδυναμίες της, πέτυχε μια μακροχρόνια ειρηνική περίοδο, αλλά απέτυχε να γίνει μια ομοσπονδία μέσα στην οποία υπάρχει μια συνεχής ανάπτυξη, που το προϊόν της κατανέμεται με τρόπο που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα αυτής της ανάπτυξης.
Πάντως μελαγχολούμε σήμερα, συγκρίνοντάς το έργο των σημερινών ευρωβουλευτών μας με το έργο του κυρίου Ρωμαίου..
Παράθεση
#1 ριτα κολαϊτη 12-11-2014 16:53
Προφητικο το άρθρο στο Βημα της 23-12-1990

Ποσοι Ελληνες ευρωβουλευτες μπορουν να υπερηφανευτούν ότι εχουν συνταξει μια Εκθεση όπως αυτή για τον αφοπλισμό, την ενεργεια και την ανάπτυξη?
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ