Menu

A+ A A-

Συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου,του «ιστορικού συμβόλου» του Ψυχρού Πολέμου. Ένα τείχος 155 χιλιομέτρων από μπετόν που χώριζε την Ευρώπη αλλά όλο τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα υπό την ηγεσία της Κομμουνιστικής Ενωσης και της φιλελεύθερης καπιταλιστικής Αμερικής.

Από τον Νοέμβριο του 1989 που άνοιξε η πρώτη μπάρα μέχρι την επίσημη ένωση της Γερμανίας, στις 3 Οκτωβρίου 1990, είχε εξαφανιστεί το μεγαλύτερο μέρος του Τείχους. Πολλοί πανηγύρισαν τότε την πτώση του και την επανένωση της Γερμανίας…

Λίγους μήνες μετά την πτώση βρέθηκα στο Βερολίνο.Μπροστά στα λίγα απομεινάρια του τείχους πλήθος μικροπωλητών πουλούσαν κομμάτια του τείχους, καπέλα και παράσημα του Ερυθρού Στρατού! Εφυγα με τα ενθύμια από την κατάρρευση της Κομμουνιστικής Αυτοκρατορίας. Ανάμικτα τα αισθήματα μου και συγκεχυμένες οι σκέψεις μου.

 Πριν πέντε χρόνια,9 Νοεμβρίου, η Ανγκελα Μέρκελ,
ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Λεχ Βαλέσα πέρασαν
συμβολικά από τα απομεινάρια του Τείχους.

 

Παρακολουθώντας την πορεία της ενιαίας Γερμανίας-ήμουνα τότε Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-κατέληξα σε κάποιες σκέψεις τις οποίες διατύπωσα σε άρθρο στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ,στις 20 Οκτωβρίου 1991, πριν 23 χρόνια:

«Κάθε φορά που κοιτάζω το γεμάτο ζωγραφιές απομεινάρι από το Τείχος του Ψυχρού Πολέμου επανέρχεται το ερώτημα: Ποιός θα είναι ο ρόλος της Γερμανίας στη διαμόρφωση της Νέας Ευρώπης;

Μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς, οι πάντες συνέβαλαν με αδικαιολόγητη βιασύνη στην επανένωση της Γερμανίας. Πολλοί πίστευαν ότι η ενσωμάτωση και της Ανατολικής Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα απέτρεπε τον κίνδυνο αναβίωσης του παγγερμανισμού.

Σήμερα σημαντικές είναι οι ενδείξεις ότι η Γερμανία θα είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. Οσο προσεκτικά και διακριτικά εκινείτο στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση,τόσο απροκάλυπτα και προκλητικά δραστηριοποείται για την εγκαθίδρυση μιας πολιτικής και οικονομικής αυτοκρατορίας, η οποία θα αρχίζει από την Βαλτική και θα καταλήγει στην Αδριατική!

Ένα φιλί για το ζευγάρι με φόντο το φιλί
που είχαν ανταλλάξει χρόνια πριν οι ηγέτες της ΕΣΣΔ
Λεονίντ Μπράζνιεφ και της Ανατολικής Γερμανίας Εριχ Χόνεκερ.

Η Γερμανία είναι η πρώτη που σπεύδει να θέσει υπό την προστασία της την Ουγγαρία,την Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία. Και να κινήσει τις διαδικασίες για την ένταξη τους στην Κοινότητα.

Είναι επίσης η Γερμανία που πρωτοστατεί στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Βαλτικών Χωρών.

Τη Γερμανία θα βρούμε πίσω από την απόφαση της Σλοβενίας και ης Κροατίας να αποσχισθούν από την Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία.Αλλά και οι Mercedes που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι της Αλβανίας δώρο γερμανικό είναι!

Οι πρόσφατες προτάσεις της Ολλανδικής Προεδρίας για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (η βάση της Συνθήκης του Μάστριχτ) θα πρέπει να διαβαστούν ως προθέσεις γερμανικές. Η πρώτη επισήμανση είναι ότι η εφαρμογή αυτών των προτάσεων θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Μήπως οδηγήσει και σε διάσπαση της Κοινότητας; Μήπως αυτός είναι ο τελικός στόχος;

Το Βερολίνο απηλλάγη από το τείχος. Θα παραμείνει απλά η πρωτεύουσα ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ή θα σηκώσει άλλο τείχος;».

 

Συνωστισμός για ένα ενθύμιο από το Τείχος του Βερολίνου.

 

Αυτά πριν 23 χρόνια. Σήμερα η καγκελάριος κυρία Μέρκελ θα εγκαινιάσει στο Βερολίνο ένα πάρκο 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων με ένα τμήμα του Τείχους και Μουσείο με μόνιμη έκθεση.

Δεν πρόκειται, βέβαια, να αναφερθεί στο δικό της «δημιούργημα» το «Τείχος της Λιτότητας», που προκάλεσε φτώχια και ανεργία όχι μόνο στις χώρες του Νότου.Ούτε και στη «γερμανική αρχιτεκτονική» της ΟΝΕ που δημιούργησε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Το νέο «Τείχος του Βερολίνου» προκάλεσε, ίσως ανεπανόρθωτο, βαθύ ρήγμα στη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Και το ερώτημα.Ποιοί και πότε θα γκρεμίσουν του νέο «Τείχος του Βερολίνου» για να αποκατασταθεί η πολιτική και κοινωνική συνοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

Σχόλια   

#2 Τάκης Ζαφειρόπουλος 10-11-2014 13:04
Τα γραπτά του κυρίου Γ. Ρωμαίου είναι μαθήματα μιας σχολής δημοσιογραφίας που σπανίως συναντούμε στις μέρες μας, μας βοηθούν να αντλούμε διδάγματα από το παρελθόν για να αντιμετωπίσουμε το σημερινό δύσκολο για την πατρίδα μας, μέλλον και διαπνέονται από τον οραματισμό των ιδρυτών της ενωμένης Ευρώπης, μιας ομόσπονδης Ευρώπης χωρίς πολέμους, με οικονομική ευημερία για τους πολλούς, όπου τα εθνικά χαρακτηριστικά των μελών της δεν "χωρίζουν" αλλά είναι "συγκολλητικά" στοιχεία για τη δημιουργία μιας πολυ-πολιτισμικής δημοκρατικής κοινωνίας διαφορετικών εθνών.
Παράθεση
#1 Νίκος Γεωργίου 10-11-2014 10:31
Τα άρθρα σας είναι για μας πηγή έμπνευσης. Συγχαρητήρια για το συγγραφικό σας έργο.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ