Menu

A+ A A-

Τη σημερινή Επικαιρότητα αφιερώνω σε ένα ξεχωριστό Ανθρωπο, τολμώ να πω και φίλο. Τον Πολυχρόνη Ενεπεκίδη.Πέθανε πριν τρεις μέρες στη Βιέννη σε ηλικία 97 ετών.

Στη Βιέννη τον γνώρισα την δεκαετία του ‘60.Ηταν καθηγητής στην έδρα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.Γεννημένος στην Αμισό του Πόντου μόνο την Ελλάδα είχε στην καρδιά του και στις έρευνες στα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες της Ελλάδος,της Αυστρίας,της Ουγγαρίας,της Γερμανίας,της Ιταλίας,της Βρετανίας,της Γαλλίας και της Ελβετίας.A

Με είχε φιλοξενήσει στη φοιτητική εστία.Ηταν η πρώτη φορά που είχα τη μεγάλη τύχη για μέρες να καίγομαι από τη φλόγα της συναρπαστικής αφήγησης ενός μεγάλου ερευνητή και ιστορικού. Ευθέως μου εκμυστηρεύθηκε ότι βασικός σκοπός του ήταν η απομυθοποίηση της νεότερης ελληνικής ιστορίας και η επισήμανση των στρεβλώσεων.

Η επικοινωνία μας συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια στη Βιέννη και κυρίως στην Αθήνα κατά τις επισκέψεις του στο ΒΗΜΑ,στο οποίο δημοσίευσε πολλές σελίδες από την περιήγηση του στην Ιστορία.Αλλά και σε πολλές διαλέξεις στην Αθήνα.Ηταν δημοφιλής ομιλητής και περιζήτητος στην Ευρώπη,στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Αυστραλία.

Το πλήθος των ιστορικών έργων του με συνόδευε στη συγγραφή των πρώτων από τους τέσσερις τόμους της Περιπέτειας του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα.Από τα σημαντικότερα έργα του είναι «Η δόξα και ο Διχασμός» με βάση τα μυστικά αρχεία της Βιέννης,του Βερολίνου και της Βέρνης 1908-1918.

Εξίσου σημαντικά και τα ακόλουθα: «Ιωάννης Καποδίστριας-178 γράμματα προς τον πατέρα του-1809-1820», «Η βασιλική ανταρσία 1916-1918», « Οι διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου 1908-1918», «Η Ελληνική Αντίστασις 1941-1944,όπως αποκαλύπτεται από τα μυστικά αρχεία της Βέρμαχτ», «Οι διωγμοί των Εβραίων εν Ελλάδι 1941-1944», «Αθηναϊκά,Αττικοβιωτικά.Δωδεκανησιακά 1815-1980», «Εθνική συνείδηση των Μακεδόνων και των Βορειοηπειρωτών της Αυστροουγγαρίας».

Από τα τελευταία έργα: «Η Ελλάδα,τα νησιά και η Μικρά Ασία του Καρόλου Κρουμπάχερ», «Γενοκτονία στον Εύξεινο Πόντο-Διπλωματικά έγγραφα από τη Βιέννη 1909-1918», «Κύπρος 1800-1843» ,«Εξέγερση στην Κύπρο το 1931», «Μικρασιατικά Κρητικά Ηπειρωτικά 1816-1931».

Πολλά ακόμη έργα αναφέρονται στον Ρήγα,τον Υψηλάντη,τον Κοραή,τον Κάλβο,τον Χρηστομάνο,τον Βικέλα ,τον Παπαδιαμάντη. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το βιβλίο με τα γράμματα προς την Βιέννη του πρεσβευτή στην Αθήνα Αντον Πρόκες φον Οστεν.Πρόκειται για σοβαρό ιστορικό υλικό,διότι τα γράμματα απευθύνονταν προς τον πανίσχυρο Μέττερνιχ την κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα 1824-1843.

Η τελευταία επιθυμία του αείμνηστου Πολυχρόνη Ενεπεκίδη ήταν να ταφεί στην Ελλάδα,την οποία τίμησε με το μεγάλο ιστορικό έργο του και τις δεκάδες ομιλίες του στην Ευρώπη,την Αμερική και την Αυστραλία.

Σχόλια   

#1 Ευάγγ. Χολέβας 19-12-2014 14:58
νωρίζετε ότι ο Ενεπικίδης ήταν εντεταγμένος στην ομάδα προπαγάνδας του Γκέμπελς επι γερμσνικής κατοχής και συγκεκριμένα ήταν εκφωνητής και αναλυτής του ραδιωφώνου του Γ Ράιχ και προπαγάνδιζε τα έργα του απο την Αυστρία στον Ελληνικό λαό! Αυτό το πατριωτικό έργο του προσπάθησε επιμελώς να κρύψη την αλήθεια Ο Ενεπεκίδης ήταν αμετανόητος οπαδός των Ναζί, αφου ουδέποτε εζήτησε συγγνώμη ούτε μετενόησε! Ολοι οι Εθνοπροδότες το παίζουν πατριώτες αφου τοσο εύκολα τους δίνετε συγχωροροχάρτια!
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ