Menu

A+ A A-

ΤΑ ΝΕΑ 4/11/2014

 

Οταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Τσίπρας πληροφορήθηκε ότι ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έσπευσε να ζητήσει και εκείνος ακρόαση την ίδια μέρα.

Και πριν προλάβουν οι συνεργάτες του Προέδρου να αλλάξουν το πρόγραμμα της Δευτέρας για την ακρόαση των κυρίων Σαμαρά και Τσίπρα έφθασε ανάλογο αίτημα από τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ.Φώτη Κουβέλη!

Ο κ.Σαμαράς,εν όψει και της επίσκεψης του στην Κύπρο και στην Αίγυπτο,ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τη νέα,ιδιαίτερα σοβαρή,κρίση με την Τουρκία με αφορμή την παρουσία τουρκικών πολεμικών και ερευνητικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ και τις νέα απειλές της Αγκυρας.

Τον ενημέρωσε,επίσης,για την εσωτερική κατάσταση και κυρίως  για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την επόμενη ημέρα των Μνημονίων εν όψει και της πρώτης συζήτησης στο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου.

Είναι μια συνήθης θεσμική διαδικασία.Ο εκάστοτε πρωθυπουργός, όπως και οι υπουργοί,ενημερώνει τακτικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για εσωτερικά , εθνικά και εξωτερικά θέματα.Και κυρίως όταν αυτά είναι κρίσιμα και καθοριστικά για τη Χώρα.

Δικαίωμα έχουν,αλλά και υποχρέωση, να ζητούν ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί των κομμάτων για να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις για εσωτερικά,εθνικά και εξωτερικά θέματα.Ανεξάρτητα από τις περιορισμένες δυνατότητες παρέμβασης είναι χρήσιμο να γνωρίζει ο Πρόεδρος και τις απόψεις των κομμάτων και βασικά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά συνθέτουν μια πτυχή του Πολιτικού Πολιτισμού,για τον οποίο είχα αναφερθεί στο προηγούμενο άρθρο.Κάθε προσπάθεια εμπλοκής του Προέδρου σε κομματικά παιχνίδια υπονομεύει τον θεσμό του Προέδρου και ακρωτηριάζει την Δημοκρατία.

Το παιχνίδι αυτό άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ με την δήλωση ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον όποιο υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας για να προκληθούν εκλογές!Είναι γεγονός ότι ο κ.Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος διδάξας αυτό το παιχνίδι…Αλλά ηγείται Ριζοσπαστικού Κόμματος,το οποίο διακηρύσσει την απαλλαγή της χώρας από όλες τις παλαιοκομματικές παθογένειες του Κοινοβουλευτισμού!

Δάσκαλε που δίδασκες!...

Τι ζήτησε ο κ.Τσίπρας από τον Πρόεδρο;Αμεση σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών «προκειμένου να συμφωνήσουν στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους»…

Πρότεινε,ακόμη,να διερευνηθεί στο Συμβούλιο η δυνατότητα «να υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας,ώστε η εκλογή να γίνει με ευρύτατη πλειοψηφία από τη νέα Βουλή»!

Που οδηγεί η πρόταση του κ Τσίπρα;Στη γελοιοποίηση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και την έκθεση του Προέδρου σε θεατή στην κομματική αντιπαράθεση,δεδομένου ότι δεν μπορεί να εκφράσει άποψη.

 

Γνωρίζει ο κ.Τσίπρας ότι θα πρόκειται για ένα «πολιτικό σόου»,

αφού είναι δεδομένες οι απόψεις των αρχηγών της Ν.Δ.και του ΠΑΣΟΚ κατά των πρόωρων εκλογών.Αποψη που υποστηρίζει τουλάχιστον το 50% των πολιτών.

 

Αλλά και η πρόταση του κ.Κουβέλη για συζήτηση στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών του προβλήματος του χρέους θα επιβεβαιώσει τις δεδομένες διαφωνίες.Γιατί δεν προηγείται μια διακομματική συζήτηση;

 

Που οδηγούν οι προτάσεις του κ.Τσίπρα και του κ.Κουβέλη;

Δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στον Πρόεδρο κ.Παπούλια.Να συγκαλέσει το Συμβούλιο με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία;

 

Εάν δεν το συγκαλέσει θα είναι ο στόχος κριτικής όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη εκτοξεύθηκε η πρώτη ύβρις από τον εκπρόσωπο της ΑΝΕΛ :«Νεροκουβαλητής της κυβέρνησης ο Κάρολος Παπούλιας»!

 

Οι ύβρεις δεν αγγίζουν την προσωπικότητα και την ιστορία του κ.Κάρολου Παπούλια.

 

Το κομματικό παιχνίδι στο Προεδρικό Μέγαρο τραυματίζει τον  θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποδεικνύει ότι η πολυσυζητημένη «εθνική συνεννόηση» έχει γίνει «ελληνικό ανέκδοτο»!

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ