Menu

A+ A A-

ΤΑ ΝΕΑ 30/10/2014

 

Είναι ευρύτατη η έννοια του «Πολιτικού Πολιτισμού».Αρχίζει από το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης μέχρι τον πολιτικό λόγο,το πολιτικό ήθος και την επικοινωνία και συνεργασία των πολιτικών, «συγγενών» και αντιπάλων.

Η τήρηση των βασικών αρχών του Πολιτικού Πολιτισμού από τους ηγέτες και τους κυβερνώντες,αλλά και από το σύνολο του αποκαλούμενου πολιτικού προσωπικού επηρεάζει και τη συμπεριφορά των πολιτών.

Σήμερα δεν ζούμε την καλύτερη περίοδο του Πολιτικού Πολιτισμού.Εχουμε ένα σταθερό Πολιτικό Σύστημα,την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.Με όποιες αδυναμίες θεωρείται το δημοκρατικότερο πολίτευμα.

Η Δημοκρατία,όμως,έχει δύο όψεις.Την πολιτική.Αυτή την έχουμε.Και την οικονομική και κοινωνική.Είναι το μεγάλο έλλειμμα.Και η δεύτερη όψη υπονομεύει και ακυρώνει ουσιαστικά την πρώτη.Ο άνεργος,ο άστεγος και ο πεινασμένος δεν συλλογάται ελεύθερα.Και ο Ρήγας Φεραίος μας δίδαξε: «Οποιος συλλογάται ελεύθερα συλλογάται σωστά».

Η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής δημοκρατίας είναι αποκλειστική ευθύνη των πολιτικών.Και μόνο με συνεργασίες και εθνική συνεννόηση των κομμάτων μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος. Για το ορατό μέλλον οι κάλπες δεν πρόκειται να αναδείξουν μονοκομματικές κυβερνήσεις.

Δυστυχώς στον Πολιτικό Πολιτισμό μας δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα κυβερνήσεων συνεργασίας με βασικό σκοπό την αντιμετώπιση μεγάλων εθνικών ή οικονομικών κρίσεων.Γιατί ούτε μέσα στα κόμματα δεν τηρούνται οι βασικές αρχές του Πολιτικού Πολιτισμού!

Χθες στην τηλεόραση και σήμερα στις εφημερίδες ποια ήταν η ΜΕΓΑΛΗ είδηση;Ο πρωθυπουργός κ.Αντώνης Σαμαράς κάλεσε σε γεύμα σε εστιατόριο ξενοδοχείου τον πρώην πρωθυπουργό κ.Κώστα Καραμανλή!

Στην είδηση προστίθεται ότι είναι το πρώτο δημόσιο τε-α-τετ των δύο ανδρών και συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική και για την επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία.

Η αλήθεια είναι άλλη.Οι νυν και πρώην αρχηγοί της Ν.Δ. και πρωθυπουργοί δεν είχαν καλές σχέσεις και ιδιαίτερες συναντήσεις,με συνέπεια να δημιουργηθεί ρήγμα μεταξύ των οπαδών τους.Και η πρόσκληση του κ.Σαμαρά σε δημόσιο γεύμα εντάσσεται στη στρατηγική συστράτευσης εν όψει της Προεδρικής Εκλογής.

Τα ίδια και χειρότερα στο άλλο κόμμα της συγκυβέρνησης,το ΠΑΣΟΚ.Εχει ένα αρχηγό σήμερα,τον κ.Ευάγγελο Βενιζέλο,ο οποίος αγωνίζεται να περισώσει το «Μνημονιακό κόμμα»,το οποίο ,«ως έτοιμος από καιρό»,πρόθυμα κληρονόμησε από τον πρώην πρωθυπουργό κ.Γιώργο Παπανδρέου.

Θυμίζω ότι ο κ.Παπανδρέου το «δακτυλίδι» της ηγεσίας και συνεπώς και της πρωθυπουργίας από τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό κ.Κώστα Σημίτη.Ο Πολιτικός Πολιτισμός οδηγούσε σε μία συχνή συνεργασία και πριν και κυρίως μετά τις εκλογές και κατά τη διαχείριση της μεγάλης κρίσης.

Ο κ.Σημίτης είχε μια,κατά γενική εκτίμηση,επιτυχή οκταετή διακυβέρνηση,με αναπόφευκτα λάθη.Είχε και μεγάλο κύρος στην Ευρώπη και θα μπορούσε να συμπράξει στις διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο.Αυτή η συνεργασία ήταν ανέφικτη,αφού ο κ.Παπανδρέου τον είχε διαγράψει το 2008 από το ΠΑΣΟΚ!

Τα όσα συνέβησαν με τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι η πρωτοφανής συρρίκνωση του άλλοτε κραταιού κόμματος δεν προέκυψε μόνο από το Μνημόνιο,αλλά και –ίσως κυρίως- από τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις των πρώην και νυν και τις φιλοδοξίες πλήθους ασήμαντων στελεχών και τις φράξιες του κ.Παπανδρέου.

Στον επίσημο εορτασμό του ΠΑΣΟΚ ο κ.Παπανδρέου δεν παρέστη.Προτίμησε και πάλι τις περιοδείες του στο εξωτερικό.Είχε προηγηθεί η δική του εκδήλωση με την έκθεση φωτογραφιών από την ιστορία του Κινήματος.Και όταν εμφανίστηκε ο κ.Σημίτης οι «παπανδρεϊκοί» τον αποδοκίμασαν! Και ο ο κ.Παπανδρέου παρακολουθούσε απαθής τις αποδοκιμασίες!

Πριν λίγες μέρες,με αφορμή την ίδια έκθεση,βρέθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και εξέπεμψε αντιφατικά μηνύματα με τη δήλωση ότι είναι «παρών»,χωρίς να διευκρινίσει το πώς και με ποιούς.Και οι συνεργάτες κάνουν σφυγμομετρήσεις για να επιλεγεί η εκλογική περιφέρεια για τις επόμενες εκλογές!Υποτιμά με τη στάση του τον εαυτό του και περιφρονεί τους εναπομείναντες οπαδούς του «πατρικού» κόμματος.Ευτυχώς ο Ανδρέας δεν θα τα μάθει…

Ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος είναι θύμα της ευφυϊας του και του εγωκεντρισμού του.Οταν διεκδίκησε τη διαδοχή εγνώριζε το βαρύ πολιτικό φορτίο που αναλάμβανε.Ηταν πολύ βαρύ για τον ίδιο και την κλειστή παρέα του.Οι προσωπολατρικές ηγεσίες δεν είναι μόνο αυτοκαταστροφικές είναι και διαλυτικές.

Όταν,λοιπόν,στα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα στα περισσότερα χρόνια της Μεταπολίτευσης και κυβερνούν και σήμερα δεν υπάρχει επαφή και συνεργασία μεταξύ των νυν αρχηγών και των πρώην και όταν τρεις πρώην πρωθυπουργοί μένουν στο περιθώριο είτε από μόνοι τους,είτε από επιλογή των σημερινών αρχηγών για ποιο Πολιτικό Πολιτισμό μιλάμε;

Για είναι σαφής η έννοια στην οποία αναφέρομαι με το σημερινό άρθρο στον Πολιτικό Πολιτισμό θα πάμε στη Γαλλία.Πρωθυπουργός της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης είναι ο Μανουέλ Βάλς 51 χρονών.Ο Λωράν Φαμπιούς,67 χρονών, πρωθυπουργός το 1984 σε ηλικία 37 χρονών,δέχθηκε να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών!

Εάν είχαμε τον ίδιο Πολιτικό Πολιτισμό ο κ.Κώστας Σημίτης θα μπορούσε να είναι υπουργός Οικονομικών,αντί του άπειρου Γ.Παπακωνσταντίνου, στην πρώτη κυβέρνηση του κ.Γιώργου Παπανδρέου.Ισως με τις γνώσεις,την εμπειρία και το κύρος του να ήταν καλύτερο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το Μνημόνιο,ίσως και κάποια άλλη λύση…

Αβάσιμες υποθέσεις;Ισως.Το συμπέραμα όμως είναι ότι όταν κόμματα,που σήμερα κυβερνούν,δεν έχουν επαφή και συνεργασία με τρεις πρώην πρωθυπουργούς τους οι προοπτικές παραγωγικών και αποδοτικών κυβερνήσεων συνεργασίας δεν είναι αισιόδοξες…

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ