Menu

A+ A A-

ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16-12-12

Είναι γενική η παραδοχή ότι τα βασικά αίτια της σημερινής βαθιάς πολιτικής, οικονομικής και κονωνικής κρίσης συνδέονται με το πελατειακό και φαύλο κομματικό σύστημα.Η θεσμοθέτηση κάποιων χιλιάδων κυβερνητικών αξιωματούχων το σύστημα αυτό εξυπηρετούσε και όχι τα συμφέροντα της χώρας.Το κράτος δεν είχε σταθερή δομή και συνέχεια.Υπηρετούσε,κυρίως,τα συμφέροντα των συντεχνιών και των κομματικών φίλων των κυβερνώντων.Αλλά και η αντιπολίτευση συνέπραττε με την άκριτη υποστήριξη όλων των διεκδικήσεων των δικών της συντεχνιών και κομματικών πελατών.

Με την κατάρρευση όλου του μεταπολιτευτικού πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού οικοδομήματος πολλοί ήλπιζαν ότι τα κόμματα θα διδάσκονταν από το παρελθόν και θα πρότασσαν στην πολιτική τους τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών.

Οι ελπίδες αυτές ήσαν αυξημένες μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας τριών κομμάτων.Ατυχώς αυτές οι ελπίδες γρήγορα διαψεύσθηκαν.

Επεκράτησε ο κοτζαμπασισμός,η διανομή της κρατικής εξουσίας με αναλογία 4-2-1 (4 Η Ν.Δ.,2 ΠΑΣΟΚ και 1 ΔΗΜΑΡ).Δίκαιη διανομή με βάση την εκλογική δύναμη!Αυτή ήταν η αρχική διανομή.Ο κ.Σαμαράς για να καταστήσει πιο εμφανή τη συμμετοχή των δύο εταίρων στις κυβερνητικές ευθύνες παραχώρησε μέρος του ποσοστού της Ν.Δ.,ώστε να μοιραστούν οι θέσεις σε 50% στη Ν.Δ. και 50% στο ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ.

Μετά τη συμφωνία στα ποσοστά άρχισαν τα δύσκολα.Τα προς διανομή αξιώματα στις ΔΕΚΟ δεν είναι ισάξια και ισοβαρή.Υπάρχουν ΔΕΚΟ με χιλιάδες πελάτες-ψηφοφόρους και άλλες με λίγους ή καθόλου, αλλά ασκούν πολιτική σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας,όπως ο ΕΟΤ.Βρέθηκε κάποια λύση.Σε όσες ΔΕΚΟ-όπως στον ΕΟΤ-υπάρχουν δύο θέσεις,διοικητή και υποδιοικητή,θα εκπροσωπούνται δύο κόμματα!

Αλλά και τα κόμματα έχουν τις δυσκολίες τους.Μέγα πλήθος και μέγα πάθος για την κατάληψη μιας θέσης κυβερνητικού αξιωματούχου.Πονοκέφαλος για την ηγεσία των κομμάτων και κυρίως του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ,που αντιμετωπίζουν τη συνεχή συρρίκνωση της επιρροής τους στο εκλογικό σώμα.

Από τον Ιούνιο μια τριμερής επιτροπή προσπαθεί να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της διανομής της εξουσίας στις ΔΕΚΟ.Από τότε οι υπάρχουσες διοικήσεις αδρανούν αναμένοντες την καρατόμηση τους και οι υποψήφιοι συνωστίζονται στα κομματικά γραφεία…

Η συνεργασία των δύο κομμάτων στην επιλογή των διοικήσεων των ΔΕΚΟ είναι αυτονόητη,ακόμη και με κομματικά κριτήρια.Και θα ήταν αποδεκτή εάν η επιλογή των προσώπων είχε ως μόνο κριτήριο τις γνώσεις,την εμπειρία και την ικανότητα χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης.

Οι πρώτες επιλογές είναι απογοητευτικές.Τα δύο κόμματα,Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ακολούθησαν την πεπατημένη.Επέλεξαν μη εκλεγέντες πολιτευτές,άσχετους με τον ρόλο που θα αναλάβουν.Η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιήθηκε,επιλέγοντας στελέχη που «έχουν σχέση με το αντικείμενο».

Από αυτή τη στήλη είχα επισημάνει και παλαιότερα ότι αυτή η «τακτική» είναι και άδικη και αντιπαραγωγική.Αδικη διότι οι αποτυχόντες στις εκλογές,όταν διορίζονται σε θέση εξουσίας,πλεονεκτούν έναντι των εκλεγέντων.Αντιπαραγωγική,

διότι θα «αξιοποιούν» την εξουσία για την επανεκλογή τους.Και είχα προτείνει σε αυτές τις περιπτώσεις,οι επιλεγόμενοι πολιτευτές σε κυβερνητικά αξιώματα να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι για μια πενταετία δεν θα μετέχουν στις εκλογές.

Προφανώς τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι το κομματικό τους μέλλον είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την έξοδο της χώρας από την κρίση και κυρίως με την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο στόχος αυτός δεν πρόκειται να επιτευχθεί με την κομματική διανομή της κυβερνητικής εξουσίας.Καιρός να αλλάξουν ρότα…            

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ