Menu

A+ A A-

ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 12-01-14

Όταν ο Ελληνικός λαός πανηγύριζε την πτώση της χιούντας,το 1974,έξέφραζε και την ελπίδα ότι οι ηγέτες και τα κόμματα θα «εντάφιαζαν» το εμφυλιοπολεμικό κλίμα,που εξέθρεψε την δικτατορία των συνταγματαρχών.Και ότι θα θεμελίωναν τη μετεμφυλιακή Δημοκρατία με την «λύτρωση της συμφιλίωσης».Κατά τον ιστορικό Γ.Β.Δερτιλή (άρθρο περασμένης Κυριακής): «Η Δημοκρατία προϋποθέτει τον διάλογο,ο διάλογος προϋποθέτει την «αδελφότητα» της Δημοκρατίας.Και ο πατριωτισμός προϋποθέτει την αλληλεγγύη της δημοκρατικής «αδελφότητας».

Με την κρίση «ενταφιάστηκαν» και οι ελπίδες για την «λύτρωση της συμφιλίωσης».Και αποδείχθηκε-υπενθυμίζω την άποψη του Γ.Β.Δερτιλή-ότι «Τα αίτια της κρίσης δεν είναι μόνο πολιτικά.Είναι δυστυχώς πολύ βαθύτερα,είναι πολιτιστικά.Διακόσια χρόνια τώρα,η εμφυλιοπολεμική μας ιστορία δεν μας έμαθε τίποτε.Και εβδομήντα χρόνια τώρα καλλιεργούμε την εμφυλιοπολεμική μας νοοτροπία.Οι φιλόδοξοι δημαγωγοί,δεξιοί και αριστεροί,την εκμεταλλεύονται σαν να μη τελείωσε ποτέ ο Εμφύλιος».

Η απόφαση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την αποτροπή της χρεοκοπίας οδήγησε στο πρώτο Μνημόνιο και τον έλεγχο της οικονομίας από την τρόικα.Αμεση πολιτική συνέπεια η συγκρότηση του «αντιμνημονιακού μετώπου»,που δίχασε τον ελληνικό λαό.Εμφυλιοπολεμικό κλίμα και πάλι.Οι «αντιμνημονιακοί»,στους οποίους μετείχε,αρχικά, και η Ν.Δ.,δεν αντέταξε άλλη εφικτή λύση.Εξάντλησε τα όρια της πολεμικής και του λαϊκισμού.Το κομματικό σύστημα κατακερματίστηκε,το και αναδείχθηκε σε κοινοβουλευτικό κόμμα το ακροδεξιό φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Οσοι έχουν ζήσει τα μετεμφυλιακά χρόνια και όσοι έχουν διαβάσει ιστορία θα βρουν πολλά κοινά στοιχεία της περιόδου εκείνης με τη σημερινή πολιτική αντιπαράθεση.Η ΕΡΕ,τότε, είχε υιοθετήσει το δόγμα του βασιλιά Παύλου περί «μιασμάτων».Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης,στο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας ,αναφέρει:«μίασμα καθετί ηθικά βλαπτικό για την κοινωνία:το μετεμφυλιακό κράτος είχε χωρίσει τους Ελληνες σε εθνικόφρονες και μιάσματα (κομμουνιστές)».Στους κομμουνιστές είχαν συμπεριληφθεί στην «κρατική αντικομμουνιστική ιδεολογία» και οι «συνοδοιπόροι».

Σήμερα η Ν.Δ.,μετά την εμπλοκή της με τα Μνημόνια και εξαιτίας των δύο ακροδεξιών κομμάτων,Χρυσή Αυγή και Ανεξάρτητοι Ελληνες,υιοθέτησε το δόγμα των «δύο άκρων»,με στόχο να «ψαρέψει» ψηφοφόρους και από την δεξιάκαι από αριστερά,κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το δόγμα του βασιλιά Παύλου περί «μιασμάτων» υιοθέτησαν τα ακροδεξιά κόμματα,ο ΣΥΡΙΖΑ,αλλά και η ΔΗΜΑΡ,παρά το γεγονός ότι συνέπραξε με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στο τελευταίο Μνημόνιο.Υποστηρίζουν ότι τα Μνημόνια δεν έσωσαν τη χώρα από τη χρεοκοπία,αλλά «μόλυναν» ηθικά και έβλαψαν οικονομικά την κοινωνία.Συνεπώς με τα «μιάσματα»,τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να υπάρξει,ούτε διάλογος,ούτε συνεργασία.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η ελληνική κοινωνία πλήρωσε και πληρώνει ακριβά τα Μνημόνια.Δύσκολα,όμως,πείθουν τα δύο προς τα αριστερά κόμματα ότι η θεωρία περί «μιασμάτων» για τη Ν.Δ. και,κυρίως,για το ΠΑΣΟΚ έχει ιδεολογικά ερείσματα και εκφράζει αγωνία για το μέλλον της χώρας.Πρώτο,διότι δεν έχουν παρουσιάσει μια εναλλακτική ρεαλιστική λύση για την έξοδο από την κρίση.Και δεύτερο,και τα δύο αριστερά κόμματα έχουν «φιλοξενήσει» όχι και λίγους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,που είχαν «μολυνθεί» με την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου.Επαναλαμβάνεται η ιστορία της ΕΡΕ,που «φιλοξενούσε» κάποιους «ανανήψαντες» κομμουνιστές!Πολιτική «αλά καρτ»…Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξουν τον Γ.Καμίνη,γιατί είναι «μνημονιακός»!

Είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι το νέο αυτό χρόνο θα απαλλαγεί η χώρα από τα Μνημόνια και την τρόικα,θα ρυθμισθεί ευνοϊκά το χρέος και θα σημειωθούν κάποιες ελπιδοφόρες αλλαγές στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θα απαλλαγούμε,όμως,εμείς,από την «εμφυλιοπολεμική μας νοοτροπία»;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ