Menu

A+ A A-

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είχε προσκληθεί την περασμένη εβδομάδα από τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο Κόστα στο γεύμα που παρέθεσε στους ηγέτες των Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στην Πορτογαλία. Δείξατε τον δρόμο, όχι μόνο για το πώς να βγεις από τα Μνημόνια, αλλά επίσης πώς να εφαρμόσεις κοινωνικά φιλικές πολιτικές ακριβώς και μετά τα Μνημόνια».

Αυτό ήταν το εγκώμιο του κ. Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας απάντησε με δύο λέξεις: «Χρειαζόμαστε παρέα»!... Είναι άγνωστο εάν ο κ. Τσίπρας ζήτησε και τη «συνταγή» για να την εφαρμόσει και στην Ελλάδα.

Ισως βρίσκεται στις προγραμματικές δηλώσεις του Αντόνιο Κόστα: «Για περιορισθεί η λιτότητα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, αλλά άλλου είδους. Απαιτείται επιμονή και συνέχεια στις επενδύσεις, στην καινοτομία και την γνώση, στον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης, στην αποτίμηση της γης και των πόρων μας, στην προαγωγή της Υγείας, την ενίσχυση της συνοχής και την καταπολέμηση της ανισότητας». Θα υπογραμμίσω την επιμονή και συνέχεια στις επενδύσεις.

Οι τελευταίες εκλογές στην Πορτογαλία διεξήχθησαν στις 4 Οκτωβρίου 2015, ένα μήνα μετά τις δεύτερες εκλογές, στις οποίες ανανεώθηκε η εντολή στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέχεια έχει ιδιαίτερο, νομίζω, πολιτικό ενδιαφέρον και για σύγκριση με τα συμβαίνοντα στη χώρα μας. Ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Κοέλιο κέρδισε τις εκλογές, αλλά έχασε την πλειοψηφία της Βουλής. Ο Αντόνιο Κόστα θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με 29 υπουργούς, στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Θα στηρίξουν την κυβέρνηση, χωρίς συμμετοχή σ’ αυτήν, το Μπλοκ της Αριστεράς, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Πράσινοι. Είναι η πρώτη φορά στα 40 και πλέον χρόνια Δημοκρατίας στην Πορτογαλία που σχηματίζεται σοσιαλιστική κυβέρνηση με στήριξη της Αριστεράς. Μήπως αυτός είναι ο πατριωτισμός την εποχή των Μνημονίων;

Η κυβέρνηση Αντόνιο Κώστα είναι δύο χρόνια στην εξουσία. Εχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και δανείζεται με 3% και με την ανάπτυξη βελτίωσε τα οικονομικά και ζήτησε να αποπληρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ, ύψους 9,4 δις ευρώ, πριν την λήξη του!

Εχει αποκτήσει και την εμπιστοσύνη των εταίρων. Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο θεωρείται ο επικρατέστερος διάδοχος του απερχόμενου Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντεϊσεμπλούμ!
Αυτά είναι τα διδάγματα από την Πορτογαλία, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αεροβατεί στον αστερισμό του Καμμένου!

Σχόλια   

#1 pantelis 08-02-2018 09:57
Δυστυχώς για την πατρίδα μας όλοι οι πολιτικοί αναλώνουν τη δραστηριότητά τους σε λόγια. Η γνωστή για την ειρωνεία της φράση "λόγια όχι έργα" είναι ενδεικτική της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας και φυσικά από τον κανόνα αυτό δεν ξέφυγε ούτε η για πρώτη φορά Αριστερά. Ακόμη οι επενδύσεις περιμένουν την υλοποίησή τους. Όσο για τη συνεννόηση των κομμάτων που είναι αναγκαία ,αυτή είναι ανύπαρκτη. Εάν υπήρχε το πνεύμα αυτό το 2009 ,δε θα φθάναμε ποτέ στα μνημόνια.Δεν το λέω εγώ ,το έχουν πει αξιόλογοι οικονομολόγοι και πολιτικοί. Αλλά τότε πρυτάνευσε η κομματική αντιπαλότητα και οι ολέθριες αρχηγικές φιλοδοξίες για εξουσία ,χωρίς ....αντίκρυσμα. Η μοναδική αρραγής συνεργασία κομμάτων και μάλιστα αντίθετων ιδεολογικά είναι η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,αλλά δυστυχώς ο καταλύτης που τους συνδέει είναι η νομή της εξουσίας και η αντιπαλότητα προς όλους τους άλλους. Με τέτοιες νοσηρές νοοτροπίες αληθινή πρόοδος στηριγμένη στην ομοψυχία του λαού δεν μπορεί να υπάρξει και πάντα θα τρέχουμε ασθμαίνοντας πίσω από τους άλλους λαούς της Ευρώπης ακόμη κι αν βγούμε από τα μνημόνια και την επιτήρηση των εταίρων μας . Αν δεν καταπολεμήσουμε τις πάγιες διαμαρτίες του πολιτικού μας συστήματος που έχουν καθιερώσει τις πελατειακές σχέσεις και το κομματικό κράτος που είναι και η κύρια αιτία της διαίρεσης του λαού και της αντιπαλότητας δεν βλέπω καμιά ουσιαστική αλλαγή. Έτσι θα βαδίζουμε πάντα και θα ζούμε με δανεικά που οδηγούν στην οικονομική εξάρτηση από τους ξένους και στα μνημόνια που συνοδεύουν τη ζωή του νεοελληνικού έθνους από τα γεννοφάσκια του σαν μοίρα κακιά!
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ